heart beet - כורכום טרי
  
הרטביט 
'Take a Bit of Beet and Beat...'
                                                                      Yosi Shevach




                                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 










 

כורכום טרי

מאת: ד"ר יוסי שבח Ph.D, R.Na, נטורופת מומחה בתזונה פונקציונלית ובצמחי מרפא


פורסם לראשונה בכתב העת של עיל"ם (העמותה הישראלית לצמחי מרפא), 'קול הצמחים'


הכורכום הטרי מזכיר בצורתו את הג'ינג'ר אם כי צבע קליפתו בגוון כהה יותר (ברונזה) וצבעו הפנימי כתום – מכאן לעתים אני נוהג לכנות אותו ג'ינג'ר ג'ינג'י.

בשנים האחרונות ניתן להשיג בישראל (אם כי לא בזמינות גבוהה) כורכום טרי, בעונתו, בשווקים ובחנויות תבלינים, באזורים שבהם יש ריכוזים של אוכלוסיה הודית.

בשונה מהג'ינג'ר הטרי החריף, כורכום טרי מתאפיין בטעם עדין ומתקתק, עם מרירות קלה.

לאחר לעיסת כורכום טרי מוגברת הפרשת רוק בחלל הפה, ומופיעה תחושת 'חריפות' מתונה – עקצוץ עדין בלשון, ללא תחושת 'בעירה'. חריפות זו אינה מורגשת כשהכורכום משולב במזון, ולכן הוא מתאים לכל צורת בישול והגשה.

כורכום טרי מהווה מזון פונקציונלי רב ערך כחלק מטיפול בדלקות שונות, כולל דלקות מפרקים. כורכומין, רכיב המצוי בכורכום, פועל כנוגד דלקת ע"י עיכוב פעילותו של האנזים ציקלואוקסיגנאז-2 (COX2). בנוסף, שמן כורכום מעכב פרוסטגלנדינים מסוג אי-2 (PGE2); מייחסים פעילות מוגברת זו לרכיבים בשמן הנדיף.

כורכומביט מוצר ייחודי מכורכום טרי

כורכומביט, הינו תמצית כורכום טרי מרוכזת (בריכוז 1:1), המיוצר בתהליך הכנה ייחודי בו נשמרים רכיבים שונים המצויים בכורכום הטרי, כדוגמת השמנים הנדיפים.

רכיבים אלו מהווים תוספת מומלצת לשילוב עם מוצרי הכורכום השונים המכילים כורכומין בלבד, מתוך ראיה של חשיבות הסינרגיה בין כל הרכיבים המצויים בכורכום הטרי.

מה עושים עם כורכום טרי?

- מגרדים את הכורכום הטרי ומוסיפים לסלט, לתבשיל, לשייק, לדייסה.
- חותכים לעיגולים את הכורכום הטרי ומוסיפים לבישול מרק, ככל ירק אחר.
- כובשים את הכורכום הטרי יחד עם ירקות שונים.
- קוצצים את הכורכום הטרי  ומוסיפים מים רותחים כמשקה חם (מומלץ עם זנגביל והל – אפשר גם דבש).

מתכון פונקציונלי: שייק כורכום טרי  (מרכיבים ל–2 מנות)

  • 2 בננות בשלות
  • 6 כפות שיבולת שועל גסה
  • 2 כוסות משקה סויה/אורז/שקדים/שיבולת שועל
  • 4 כפות אוכמניות/דומדמניות שחורות קפואות (הקפואות זמינות כל השנה)
  • 6-3 כפות כורכום טרי קצוץ או 10-30 טיפות כורכומביט (*)
  • 1/8 כפית פלפל שחור טחון

(*) כשרוצים להנות מיתרונות כורכום טרי כשאין כורכום טרי זמין,
     ניתן להוסיף לשייק או לקחת בנפרד 10-30 טיפות של כורכומביט,
     מוצר ייחודי המכיל מיצוי מכורכום טרי בריכוז 1:1, ומועשר בכורכומינואידים.

תוספות

  • את הבננות ניתן להחליף בפרי מתוק אחר כגון תפוח/אגס
  • להמתקה נוספת ניתן להוסיף כפית דבש או 3 – 4 תמרים
  • ניתן להוסיף 1/2 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ

אופן ההכנה

לערבל את כל המרכיבים יחד עם כורכום טרי בבלנדר עד קבלת מרקם אחיד.

הערות

  • השייק עם כורכום טרי הוא מתכון המתאים לקיץ
  • במהלך ערבול המרכיבים בבלנדר ובסיומו, הצבע השולט הוא ארגמן/סגול הודות לאוכמניות/דומדמניות. כעבור כ-15 דקות יבוא לידי ביטוי צבע הכורכום הטרי וצבע השייק יקבל גוון צהבהב. ככל שיעבור הזמן, יתחזק הגוון הצהוב.
  • חיתוך כורכום טרי בידיים חשופות יצבע אותן ואת קצות הציפרניים בצהוב. ניתן להשתמש בכפפות למניעה, אם כי המגע בכורכום הטרי, זליגת העסיס הכתום והצביעה, מהווים חלק מחוויית ההתעסקות בכורכום.
  • להסרת הצבע הצהוב של הכורכום, שנותר ביידיים כתוצאה מחיתוך של כורכום טרי, ניתן להיעזר בלימון.
  • אוכמניות ודומדמניות שחורות מכילות ריכוז גבוה מאוד של פוליפנולים, הפועלים גם הם כנוגדי דלקת.
  • פלפל שחור משפר את הזמינות הביולוגית של כורכומין.

לקריאה נרחבת על כורכום כורכומין ופעילות נוגדת סרטן - לחצו כאן


                        דף בית   אודות   סמלי הרטביט  מדריך הצמחים  מאמרים  פורמולות פטנט הרטביט  הרשמה והתחברות לחברים מדיניות   צור קשר   

                
                   
     Top page